Dienstverlening

Dienstverlening


Dialyseverpleging

Clean Kidney is gespecialiseerd in dialyseverpleging en doet dat op twee manieren vanuit eigen hubs:

Peritoneaal-dialyse

Bij peritoneaal-dialyse (PD) -buikdialyse- filtert het buikvlies afvalstoffen uit het bloed; de client krijgt daarvoor een katheter in de buik.

Peritoneaal-dialyse (PD) gebeurt doorgaans thuis, vier of vijf keer per dag gedurende 40 minuten. Het buikvlies ligt als een zakje om de buikorganen en bevat heel veel kleine bloedvaatjes. Bij PD werkt dit buikvlies als filter. Tijdens PD laat je speciale vloeistof in de buikholte lopen, via een katheter. De vloeistof trekt afvalstoffen aan vanuit de bloedvaatjes, en overtollig vocht. Als de vloeistof verzadigd is, moet men die vervangen; dat kan met de hand of met een pompmachine (dan gebeurt het meestal 's nachts).
Het voordeel van PD ten opzichte van hemodialyse, is dat men meer energie en meer vrijheid heeft. Het moet elke dag, maar het kan thuis en zelfs op het werk. Maar PD is meestal niet langer dan een paar jaar mogelijk. Vanwege veranderingen in het buikvlies op lange termijn en complicaties, zoals buikvliesontsteking.

Hemodialyse

Bij hemodialyse (HD) filtert een kunstnier in een machine het bloed; deze machine sluit men aan op een bloedvat.
Vergeleken met HD geeft PD meer vrijheid en energie, maar brengt het ook meer complicaties met zich mee, zoals buikvliesontsteking.

Bij hemodialyse (HD) ligt een cliënt drie tot vier keer per week, gemiddeld vier uur lang, aangesloten op het hemodialyseapparaat. Dat is fysiek zwaar omdat er grote schommelingen in bloedwaarden en vochtgehalte kunnen ontstaan. Dat kan zorgen voor onder meer vermoeidheid, een ziek gevoel (doordat er snel veel vocht uit het lichaam wordt gehaald) en op termijn voor schade aan hart en bloedvaten. En men zit er aan vast: ook tijdens feestdagen en vakanties.
Het HD-apparaat sluit men aan op een ader, via een vaattoegang (ook wel shunt) die via een operatie wordt gemaakt in een arm. De shunt zorgt voor voldoende bloedtoevoer tijdens de dialyse en is nodig, omdat een gewoon bloedvat zou beschadigen en snel verstopt zou raken. Een shunt is wel gevoelig voor infecties.

Clean Kidney beschikt over dialysehubs, waaronder een vakantiedialysehub in Rockanje. Clean Kidney beschikt over (huurt) een kamer in een zorginstelling waar men kan dialyseren. In zo'n hub zijn twee dialyseplaatsen. Er is (altijd) een dialyseverpleegkundige aanwezig die de cliënt assisteert tijdens de dialyses.

Clean Kidney levert daarnaast, aanvullend, verpleging en en verzorging, met name aan cliënten die in het kader van hun vakantie niet alleen dialyse nodig hebben maar ook verzorgd en verpleegd moeten worden.

Clean Kidney is een spil in netwerken, is herkenbaar voor cliënten, werkt met kleinschalige teams om te voorkomen dat een cliënt met veel verschillende zorgverleners te maken krijgen.

Aanvullende zorgverlening

  • Persoonlijke verzorging (PV): het ondersteunen/begeleiding bij persoonlijke verzorgingstaken met een tijdelijke of langdurige indicatie, bijvoorbeeld hulp/ondersteunen/begeleiden bij douchen, aankleden of naar het toilet gaan, aan- en uittrekken van steunkousen etc. Tevens bekijkt de wijkverpleegkundige of de zorg die op dat moment wordt geleverd door ons als organisatie, door de cliënt of mantelzorger aan te leren is zodat de cliënt/mantelzorger het zelfstandig kan overnemen en hierbij de eigen zelfredzaamheid bevordert, waarbij stimuleren tot zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid.

  • Verpleging (VP): ondersteuning en begeleiding bij herstel van ziekte, om verergering te voorkomen, verpleegkundige zorg. Het aanreiken (en laten innemen) van medicatie, geven van medicatie via injectie, verwisselen van AP en UP-stoma’s (aanleren zelfzorg en of mantelzorg rondom verzorging en verwisseling van AP en UP van stomazorg) en blaaskatheter. Toepassen van een interactief hulpverleningsproces dat gericht is op de behoefte, problemen of gevoelens van de cliënt en significant andere met als doel de coping en probleemoplossende vaardigheden en interpersoonlijke relaties te verbeteren en ondersteunen. Ook tijdelijke verpleging na een ziekenhuisopname is mogelijk.

  • Palliatieve/terminale zorg (rekening houdend met cultuur, geloof).

  • Overbruggingszorg (in de wachttijd voor opname in een verpleeghuis).

  • Waar nodig wordt gespecialiseerde verpleegkundige zorg ingezet.